De democratische adviesdienst

De democratische adviesdienst is een feit. Vanaf nu bepaal jij zelf welk advies je krijgt! Het voorbeeld hier gaat over het gebruik van “wiens” en “wier”. Als de gebruiker beslist dat deze woordjes een negatief advies moeten krijgen, wel, dan krijgen ze dat! Vindt de gebruiker dat de adviesdienst van Onze Taal streng moet zijn en het onderscheid tussen “wiens” en “wier” moet blijven adviseren, dan is het zo.

Het is een mooi principe, want eigenlijk brengt de adviesdienst zo het “descriptieve” van taalkunde dichter bij de mens. Maar ik denk dat deze openheid een groot gevaar betekent! Leerkrachten (die uit gegronde redenenen nood hebben aan ‘regeltjes’), taalpuristen, Vlaams Nationalisten en “oelewappers die denken dat ze iets van taalkunde kennen maar eigenlijk gewoon vastzitten in een ‘zeg niet zeg wel’-boekje” zullen van gebouwen springen, de verdrinkingsdood uitproberen of – voor de dappersten – een zelfhulpgroep oprichten.

De democratische taaladviesdienst is een mooi gebaar, maar vergeet de gevaren niet!

UPDATE: de poll stevent af op iets dat eigenlijk wel te verwachten valt: de meerderheid van mensen kiest voor het conservatieve antwoord. Daar is niets mis mee, het toont gewoon aan dat mensen die de taaladviesdienst contacteren/bezoeken dat doen vanuit een normatieve reflex “hee wat staat er hier nu/hee wat zeg ik nu? Dat moet fout zijn! Laten we het vragen aan de taaladviesdienst.”.

Op Taalkoeien is die houding niet gepast, maar – wijsheid komt met de jaren – ik heb ondertussen begrepen dat de doordeweekse taalgebruiker nood heeft aan regeltjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s