Na superman… de woordenboekman!

14 december 2001. Een datum die je altijd zal bijblijven. Een man verlaat zijn villa (bouwjaar 1960) in een kneuterig, niet nader genoemd door en door Vlaams dorpje en vertrekt naar het Groot Nederlands Dic… – excuseer, ik verwar mij altijd, het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij wint het, ondanks moeilijke woorden als jacuzzi en cappuccino. Wie is deze geniale man? Kan hij voor onze samenleving niet iets meer betekenen? Zijn wij fout als we in hem een enorm potentieel zien?

Neen, integendeel: het gaat hier wel degelijk om een man met een sociaal-maatschappelijke relevante roeping. Want wie zal er anders de Van Dale van taalfouten zuiveren?

De redenenen voor het briljante van deze figuur zijn legio. Eindelijk waagt ook eens iemand die er niets van kent een kritische blik op het belangrijkste synchroon-descriptieve woordenboek van de Nederlandse taal. De resultaten zijn verbluffend: het word-documentje op de ietwat krakkemikkige laptop vertoond heel wat errata, waarvoor Van Dale zich diep zou moeten schamen. Hoewel, zo’n fout vinden kan ook een echte kick geven! Waarom basejumpen of de Mount Everest beklimmen als je even goed de Van Dale kan doornomen en betrappen op fouten en inconsistenties zoals het roulette of maximumsnelheid?

Gelukkig, zo blijkt, zijn de redactieleden van Van Dale schappelijk en willen ze met tegemoetkoming van de dagelijkse gebruiker rekening houden. Weinigen zullen het merken, maar in de volgende druk van Van Dale zal het levenswerk van een man schuilen in een –t bij het lemma “adamsappel”.

Een kleine vermelding verdient hij wel, want na dit filmpje weet iedereen dat puristen nooit fouten maken…

Advertenties

3 gedachtes over “Na superman… de woordenboekman!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s