In functie van

Ik hoorde mijn buurvrouw zeggen: Is het niet beter de tafel in functie van de parasol te zetten? Dat vond ik raar.

Advertenties

6 gedachtes over “In functie van

 1. als je de tafel in functie van de parasol zet, dan moet je de hele tijd met de tafel draaien, aangezien de zon ook beweegt. Het is beter de parasol in functie van de tafel te zetten.

 2. Eigenlijk best wel een handige en overal inzetbare uitdrukking, die ‘in functie van’, dat blijkt weer eens uit deze taalkoe.

  Het mag dan een letterlijke vertaling zijn uit het Frans, de Fransen gebruiken ze niet voor niets voortdurend. En een letterlijk uit het Frans vertaalde uitdrukking meer of minder in het Nederlands, daar kan niemand van wakker liggen, toch?

  Toegegeven, ‘in functie van’ is een taalkundige loper, maar zijn clich├ęs niet net uitdrukkingen die hun nut bewezen hebben?

  Jammer dat de Nederlanders niets willen weten van ‘in functie van’, behalve als het over wiskunde gaat. Google lijkt wat anders te beweren, maar die vindplaatsen van ‘in functie van’ buiten de rekenkundige sfeer in .nl zijn allemaal van Vlamingen, hebben een aantal Nederlanders me al verzekerd.

  Zie ook:
  http://vrttaal.net/taaldatabanken_master/taalkwesties/f-fz/tk-639.shtml

 3. Zo’n overal inzetbare uitdrukking hebben we al: ‘al naar gelang’.
  De zin ‘Is het niet beter de tafel in functie van de parasol te zetten?’ is dus gek omdat ‘Is het niet beter de tafel al naar gelang de parasol te zetten?’ ook vreemd is.
  Arie Molendijk.

 4. Dat zou ik dan echt helemaal raar vinden, die “al naar gelang”! Dat is voor mij meer een uitdrukking die van toevalligheden afhangt. Zoiets als: “Al naar gelang de tafel rechts staat, zetten we de parasol links” of zo. Voor mij is er toch een semantisch verschil met “in functie van”.

 5. ‘in functie van’ is in elk geval een “voorzetseluitdrukking” en ‘al naar gelang’ is dat niet. Dat maakt ze syntactisch al totaal verschillend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s