Het beste van… de taalblogs

In het land van de taalkundige en de taalliefhebber kan je tegenwoordig ook online je hartje ophalen. Een heleboel taalblogs staan tot de beschikking. Ik toon overigens in de zijbalk van Taalkoeien mijn favoriete taalblogs in de ‘blogroll’ en mijn favoriete posts uit die blogroll in een aparte afdeling, vrij bovenaan in de zijbalk. Als je zo even door het lijstje gaat, kom je tot de vaststelling dat het er een heleboel zijn. Ik vond dat het tijd was voor een overzichtje, zeker omdat de lijstjes van Onze Taal of het Taalunieversum niet meer echt uptodate zijn. Nu ben ik echter ook weer niet zo objectief dat ik hier een net overzicht kan geven van alle weblogs. Niets van! Ik doe lekker mijn zin, en ik bericht over de blogs die ik leuk vind.

Eerst even melden wat ik onder een taalblog versta. Het moet op het/de blog over taalzaken gaan, meer bepaald over iets als zinnetjes en woordjes. Het mag ook af en toe gaan over iets dat wat breder is dan taalkunde, maar het accent moet wel liggen op taalzaken.

Een eerste lijstje vind je op http://www.taalblog.nl/. Interessante pagina, helaas niet zo vriendelijk voor Firefox gebruikers, maar daar gaat het nu niet om. Volgens mij staan de belangrijkste taalblogs er wel in. Ik overloop die taalblogs die ik interessant vind wat meer in detail.

De Standaard Taalblog
Wat eens een taalblog was met meerdere editors (Ludo Permentier, de Lettermetaal redactie (Freek van de Velde etc.)) is nu de minddump van Sam Delbeke. De postfrequentie daalt al een tijdje gestaag, en eerlijk gezegd laat de kwaliteit ook wel wat te wensen over. Desalniettemin bereikt dit Taalblog veel mensen, gewoon al omdat het een onderdeel is van een echte krant!

Toch benieuwd naar wat de toekomst is van De Standaard Taalblog: hallo Sam?

“In a nutshell: nog altijd veel ‘goesting’ en veel ideeën om er mee door te
gaan, maar so little time. En als er geen tijd is om iets te posten, gaan
ook de lezers lopen, natuurlijk.” (Sam Delbeke)

Misschien tijd om er een vrijwilliger bij te nemen, die zo bijvoorbeeld wekelijks iets schrijft. Ik denk niet dat je die ver moet gaan zoeken…

Taalprof
De taalprof is het meest gespecialiseerde taalblog van het moment. Geen gezever, maar traditionele grammatica in een aanvaardbaar jasje. Voor mij werkt de formule van de taalprof perfect. Wat hij uitlegt, is volledig juist, en toch begrijpelijk. Het is niet alleen ernstig, maar ook af en toe een beetje ludiek. Zo schrijft de taalprof af en toe sprookjes over grammatica, en is zijn identiteit mij nog steeds niet duidelijk!

Overigens heeft hij een van de langst lopendste threads op een blog ooit gezien, zijn Vragen. Daar blijven mensen toch wel op reageren. Volgens mij bereikt de taalprof een groot publiek, en dat is fantastisch: als de mensen niet naar de grammatica komen, dan komt de grammatica naar het volk! En via de taalprof komt ook veel volk naar Taalkoeien, waarvoor dank!

Ik vroeg de taalprof wat zijn toekomstplannen zijn. Hij denkt er stiekem aan om een support-achtige/forum-achtige website op te zetten, waar taalliefhebbers kunnen discussieren. Ik laat hem zelf even aan het woord:

Als ik het eerste jaar [van taalprof.web-log.nl] zo overzie, dan moet ik constateren dat er met name bij docenten wel behoefte lijkt te bestaan aan zo’n supportforumachtige website. Men heeft allerlei vragen, opmerkingen, en zelfs discussie vindt men tot op zekere hoogte aardig. Scholieren, daar merk ik minder van. Ik heb niet de indruk dat die massaal over de site surfen. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat het zo langzamerhand wat onoverzichtelijk wordt. Ik merk dat het zelfs voor mij zelf lastig wordt om logjes terug te vinden. Bij mijn laatste logje dacht ik: waar had ik het ook alweer over de zin als toneelstukje? Nou kon ik dat met een gewone zoekmachine nog wel vinden, maar ik blijf denken dat het beter moet kunnen. Dus daar ga ik in de toekomst zeker iets aan doen. Een deel van mijn eigen motivatie was juist dat ik sommige dingen al zo vaak had uitgelegd dat ik dacht: kan ik dat niet ergens vastleggen?
O ja, er hebben mij ook wel eens lezers gevraagd om eens een soort “publieksgrammatica” te schrijven. Dat neem ik me ook voor. Maar dat duurt nog wel een paar jaar.

De taalprof heeft dus een interessant project voor ogen, waarover we zeker nog meer zullen horen.

Taalpuristen
De taalpuristen hebben een iets andere invalshoek: ze speuren naar taalfouten. Soms gaan ze op zoek naar spellingsfouten, af en toe ook een syntactische fout. Desalniettemin is Taalpuristen een zeer interessante pagina. Zoals een professor aan zijn studenten ooit zei: “taalpuristen zijn een godsgeschenk voor taalkundigen, want waar de purist over klaagt, dat is het volgende onderzoeksthema voor de taalkundige die taalverandering bestudeert.”

Ook aan Scrubs Scrubman vroeg ik hoe het verder gaat met Taalpuristen.

Tja, zodra er geen spel- en andere taalfouten meer voorkomen in het Nederlandse taalgebied, gooien we meteen de handdoek in de ring. Dus we verwachten nog een tijdje door te kunnen gaan.

In Onze Taal schreef Scrubs eens:

Uit het Taalpuristen-weglog blijkt dat niemand veilig is voor
taalfouten. Ik hoop dat deze wetenschap het inzicht geeft dat een
verzorgd Nederlands geen verantwoordelijkheid is van de overheid of organisaties als de Taalunie of Onze Taal, maar de individuele
verantwoordelijkheid van iedere taalgebruiker. Maar misschien is dat slechts een vrome wens.

Taalbank
De taalbank is het ‘weblog over taalvariatie’ van een heuse redactie, waarin ook Ton van der Wouden zit. Deze meneer staat ook in uw Van Dale, maar niet als lemma. Hij is een van de redacteuren. Er wordt weinig gepost, maar als er iets verschijnt, is het altijd heel leuk.

Ook aan de redactie van Taalbank vroeg ik een quote in verband met de toekomst van hun blog. Ik heb helaas nog geen antwoord gekregen.

Taalkoeien
Taalkoeien is mijn eigen blog, waarop ik samen met Esther geregeld taalfeitjes en taaleigenaardigheden post. Ik ben op zich wel tevreden van het concept, maar niet altijd van de kwaliteit van de posts. Ik zou graag wat meer kwaliteit willen brengen, maar het lukt niet. Ik wil namelijk ook niet het ‘olijke’ en het ‘speelse’ verliezen. We zullen zien wat de toekomst brengt.

Miniatuurtjes
De Miniatuurtjes van Peter-Arno Coppen vind ik echt toppers. Elke keer lees ik ze met veel plezier. Er gaat een grote deskundigheid van zijn schrijfsels uit. Ik noemde ze stiekem al eens ‘Taalkoeien in het echt’, en daar blijf ik bij. Af en toe zou ik op Taalkoeien ook iets als een miniatuurtje willen posten. Helaas heb ik daarvoor de kwaliteiten niet. Gelukkig heeft Peter-Arno ze wel!

Alleen… waar zit die RSS van de miniatuurtjes (en de hele Neder-L website) eigenlijk?

Onderhoud je zelf een taalblog of blog je regelmatig over taalzaken, maar heb ik je nog niet opgemerkt? Laat iets weten in de commentaren, aub.

Advertenties

Een gedachte over “Het beste van… de taalblogs

  1. Fijn je gevonden te hebben, maar je verwijst me vooral door! Nu ga ik ’s je laatste bericht lezen, van mei 2008, da’s ook al weer een zwangerschap geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s