Massieve vokaalreduktie

(met een goedbedoelde knipoog naar Blake in de titel…)

Op NLtaal las ik gisteren dit bericht van Ben. Een nieuw woord voor komputer? Het nieuwe woord zou 'pjoeter' zijn. Maar als we even de fonologie bovenhalen, kunnen we dat nieuwe woord met enkele stapjes verklaren:

(fonetisch) kompjoeter > VOCAALREDUCTIE > k[sjwa]mpjoeter > VOCAALREDUCTIE > k'mpjoeter > TE MOEILIJKE CONSONANTENCLUSTER kmpj > pjoeter. En we zijn er.

Advertenties

5 gedachtes over “Massieve vokaalreduktie

  1. Nou dat is wel een erg massale fonologische operatie! Is het niet “gewoon” een morfologische afkorting? Daar zijn er talloze van: reserve voor reservespeler, aso voor asociaal, afko voor afkorting. De meeste voorbeelden nemen wel het begin van een woord, maar er moeten er ook zijn die het eind van het woord nemen. Bijvoorbeeld isme als verzamelnaam voor woorden op -isme.

    Ben (van nltaal.blog) vond het iets kinderlijks hebben. Dat is misschien ook niet zo gek. Zoals kinderen ‘konijntje’ afkorten tot ‘nijntje’ (onbeklemtoonde lettergrepen aan het begin weglaten). Misschien is het dat proces. Dat lijkt me toch eerder morfologische vereenvoudiging dan fonologische.

    Die reductie in drie stappen, die je voorstelt, daar bestaan volgens mij geen aanwijzingen voor. Dan zou je verwachten dat er ook mensen zijn die ‘k[sjwa]mpjoeter’ zeggen. Heb je dat ooit iemand horen zeggen?

  2. Ik hoor wel degelijk (hier in Nederlands Limburg) mensen ‘kepjoeter’ zeggen, dus met een sjwa. Vooral in Maastricht is er vaak een zwaardere klemtoon op de tweede lettergroep (‘kepjóéter’) te horen, wat leidt tot ‘verwaarlozing’ van de eerste lettergreep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s