Zamelen

Iedereen kent het werkwoord verzamelen. Iedereen kent ook het werkwoord inzamelen. Een voorbeeld: Ook Limburg zamelt illegale wapens in. (De Standaard)

Dat doet vermoeden dat er een stam bestaat 'zamelen'. Jawel, Van Dale kent het woord nog, maar noemt het verouderde, literaire taal. Wat doet die 'ver' dan daar? Even lezen op de ANS levert ook niets op (ver is ofwel negatief, onbedoeld resultaat, verwijdering, verandering, restcategorie). Ik stel me deze vraag omdat ik pas nog leerde dat een taal zo economisch mogelijk wil zijn. Waarom hangt er dan zo een onbetekend voorvoegsel 'ver' aan 'zamelen'?

Advertenties

4 gedachtes over “Zamelen

 1. Zamelen lijkt zeer verwant aan “samen”. Die ver- betekent wel degelijk iets.

  Verzamelen: samenbrengen of samenkomen. De ver- duidt op een actieve rol (van het onderwerp?), (zie: ver-enigen, ver-plaatsen, enz…

  Inzamelen: legt de nadruk op de beweging: van op allerlei plaatsen wordt iets bijeengehaald. Van vele punten naar één punt dus.

  En kijk: Mattheus 31,41 wordt vertaald als ‘Zij zullen uit zijn Koningrijk uitzamelen alle ergernissen’. Het omgekeerde dus.

  En Leviticus 19:9 “Als gij ook den oogst uws lands inoogsten zult, gij zult den hoek uws velds niet ganselijk afoogsten, en dat van uw oogst op te zamelen is, niet opzamelen” Bijeensparen of zo?

  Het internet bevat ook ‘doorzamelen’ (blijven vergaren), ‘nazamelen’ (betekenis onbekend, maar een erkend scrabblewoord 🙂 ), ‘gezamelen’ (de groep gezamelt in het centraal station), enz…

  Ik heb me nu wel een beetje overzamelt en hoop dat ik geen voorbeeld miszamelt heb. Of hoe prefixen productief kunnen zijn 🙂

 2. Merci,

  Het gaat maar door. Bedenk een prefix, plak er ‘zamelen’ achter en googlen maar.

  Wij vonden ook nog

  Herzamelen : Zechariah 10:1-12: ik wil hen fluitend roepen en herzamelen (opnieuw bijeenbrengen)

  Bijeenzamelen

  Herverzamelen

  opzamelen : we zamelen geld op voor de oorlogskinderen

  Ook een leuke:

  Ontzamelen : het tegenovergestelde van verzamelen bij musea. Die zaken van de hand doen die niet meer bijdragen tot de collectie. Ontzamelen is even noodzakelijk voor een goede collectie als verzamelen.

  Hoe deed men eigenlijk taalonderzoek voor google.com online ging? 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s