Het Oostende

van het kapsel van Koningin Fabiola tot en met de Pak de Poen Show in het Oostende van Johan Vande Lanotte. (De Standaard) Het Oostende? Over zulk gebruik van lidwoorden had ik het al in verband met een Wouter Deprez. Hoewel, dat is een heel ander geval. Het valt op dat je niet kan zeggen Oostende van Johan Vande Lanotte. Het lidwoord is vereist. Bovendien is de constructie productief, je kan het op alle steden toepassen, bv. het Lanaken van Marino Keulen

Zou het kunnen dat iemand slechts iets kan bezitten als het een ‘zaak’ is? Dan moet Oostende ‘gedowngraded’ worden tot zelfstandig naamwoord, dus met lidwoord.

Advertenties

2 gedachtes over “Het Oostende

  1. Het ongewone aan deze constructie is dat je van het unieke Oostende (er is maar één zo’n stad in de wereld), een niet-unieke plaats maakt. In het geval van “het Oostende van Vande Lanotte” is er sprake van één van de vele Oostendes.

    Er is er bijvoorbeeld ook het Oostende van Arno, het Oostende van Marvin Gaye en het Oostende van James Ensor. En allemaal zijn ze anders.

    Opvallend ook hoe unieke plaatsen geen meervoud kunnen krijgen (2 Kopenhagens, anyone?) terwijl dat voor niet-unieke plaatsen wel kan: “De rellen van vorig jaar toonde pijnlijk duidelijk aan dat er twee Parijzen bestaan: het gegoede Parijs en het Parijs van de banlieus”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s