Onder of beneden?

Limburgers hebben een bijzondere band met voorzetsels. Zo zeggen ze Ik ga naar onder in plaats van Ik ga naar beneden als ze de trap aflopen. Voor vele mensen lijkt dat erg gek. Maar de grenzen tussen onder en beneden zijn zo fluctuerend, dat het ons helemaal niet hoeft te verbazen. Zo begint de definitie van onder in Van Dale al met syn. ‘beneden’. Onder en beneden kunnen allebei zowel als bijwoord van plaats als als voorzetsel gebruikt worden. Waarschijnlijk ligt ook daar het verschil in gebruikswaarde. Maar dat verschil is zo subtiel, dat het bijna niet anders kan dan dat mensen in verschillende streken dat op verschillende manieren interpreteren.

Binnenkort nog meer voorzetseltaalkoeien!

Advertenties

5 gedachtes over “Onder of beneden?

  1. Het Limburgs dialect heeft nog een taalgrapje opgeleverd ook: als een Limburgse werknemer zegt: “Ik heb 40 man [mensen] onder mij” (Ich hub 40 man onder mich) dan bedoelt hij dat hij op de tweede verdieping werkt. Die “40 man” werken dan op de begane grond en de eerste verdieping.
    Ook het woord “boven” kent een dergelijke vervoeging: “uuver” (over). Waarschijnlijk zijn beide herleid uit het Duits, germanismen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s