Taalkoeien van januari

In een vergeten kantoortje van het faculteitsgebouw werkt en leeft Dirk D. Dirk D. is toponymist, en is bezeten door de studie van de plaatsnamen. Hij staat ’s ochtends vroeg op, laat een eenzame vrouw achter, en treint naar zijn werk, waar hij zich meteen terugtrekt in zijn kamertje. Daar laat hij zich, gewapend met een thermos vol koffie, zakken in zijn grote leren armstoel, en begint aan zijn werk.Hoewel hij beseft dat vele mensen daar anders over denken, is Dirk D. van mening dat de toponymie een van de belangrijkste takken, zoniet de belangrijkste tak van de wetenschap is. Hij koestert dan ook grote ambities om de geloofwaardigheid van dit vak weer op te krikken in de wereld van de wetenschap: hij wil een toponymisch woordenboek schrijven, uitgebreid met kaarten, foto’s van dorpen en inwoners, geschiedenissen van steden en landen en tabellen met nationale en plaatselijke feestdagen. Dat woordenboek moet alle plaatsnamen ter wereld bevatten, en in zijn volledigheid de standvastigheid van nationale en lokale grenzen verzekeren.
Maar naar mening van de faculteit is de toponymie niet bepaald de meest wetenschappelijke en winstgevende discipline. Dirk D.’s project is dan ook niet de prioriteit. Meer zelfs, omdat deze dromer nog nooit enig werk van wetenschappelijke relevantie afgeleverd heeft, werd er beslist om hem te ontslaan. Zijn kantoortje kan dan voor andere doeleinden gebruikt worden. Dat maakt dat het dan ook binnen de maand ontruimd moet worden. En in die ene maand krijgt Dirk D. zijn werk nooit af. Door die deadline, die met rasse schreden nadert, heeft hij tot nu toe alleen nog maar de kladversie van het voorwoord geschreven. Dat vond hij voorlopig het belangrijkste. Als hij dit voorwoord ergens publiceert, slaagt Dirk D. er misschien in zijn ideeën te communiceren naar de hele wetenschappelijke wereld. En zo kan hij dan cartografen, geschiedkundigen, fotografen en volkskundigen aanspreken, die dan zullen willen meewerken aan dit levensbelangrijke project. Want als hij zelf zijn werk niet mag doen van de universitaire hoge pieten, zal hij alles in het werk moeten stellen om iedereen klaar en duidelijk te maken dat deze materie werkelijk van levensbelang is. En tot zijn grote opluchting mag hij aan het eind van de maand zijn voorwoord ter lezing voordragen aan gerenommeerde geografen. Dirk D. weet dus wat gedaan. Zijn voorwoord moet af:
Beste lezer,

U dacht vast uw hele leven al dat de geneeskunde, de fysica of de wiskunde de belangrijkste twijgjes van het wetenschappelijke bedrijf waren. Deze wetenschappen bieden een mens immers zekerheid: over zijn lichaam, de natuur of over telbare eenheden. In dat geval bent u al heel uw leven mis. De enige wetenschap die werkelijk belangrijk is voor de mens, is de toponymie.

U moet immers grif toegeven, dat die dingen u in wezen niet interesseren. Zij geven hoogstens een verdieping aan uw leven, maar schenken u niet datgene waar u naar op zoek bent: rust. U weet evengoed als ik, dat we in de westerse wereld van vandaag overspoeld worden door gevoelens van heimwee naar onze roots, naar onze thuis, onze plaats van herkomst. Die mythische plaats, die een naam moet hebben, een betekenis, en een vaste stek op de kaart, is letterlijk de plaats waar de woelige postmoderne ziel tot rust komt. Dat besef leeft nog steeds heel sterk bij volkeren die in stamverband leven, en nog niet verdronken zijn in de smaakloze pap van de globalisering. Toch voelt iedereen die drang naar een plek, zoals blijkt uit de miserie van mensen die in vluchtelingenkampen moeten leven, zoals de Pakistani, en de oorlogen die een grote als Napoleon voerde. Ook zijn vele Oost-Duitsers op het matje moeten komen omdat ze naar het Westen wilden. Toch beseften zij geen van allen dat enkel kennis over een plaats kennis over thuiskomst verschaft. En daarvoor is er de toponymie.

Dit woordenboek zal dan ook uw geest verlichten, en u antwoorden geven op vragen die al lang door uw hoofd spoken. Uw thuis vindt u, door in dit woordenboek alle plaatsen waarmee u zich mentaal verbonden voelt op te zoeken. De kennis over die plek zal ook letterlijk uw thuiskomst betekenen. Dat kan ik u als wetenschapper garanderen. De modieuze meditatietheorieën van psychologen geloof ik niet in. Meer nog, ze bezorgen mij kopzeer, en zullen u helemaal niet helpen. U kunt dan ook beter vertrouwen op mijn bevindingen. Ik ben een serieus man, die er al zestig geworden is, en zijn jarenlange ervaring ten dienste stelt van zijn lezers.

De geneeskunde mag dan uw lichaam genezen, de toponymie geneest uw rusteloze zoektocht naar een Heimat. De nieuwe leuze is: ‘Zoek je naar een thuis, gebruik je het Groot Toponymisch Woordenboek van Dirk D.’

Wel thuis!

Dirk D.

Advertenties

Een gedachte over “Taalkoeien van januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s