Feit is

Vraag is of dat de juiste strategie is en of die in ieders belang werkt. (vrtnieuws.net) Met deze zin is er iets aan de hand. Uiteraard heeft de VRT er dan een regeltje voor. Maar waar komt de constructie vandaan? Joop van der Horst –die eigenlijk een impliciete invloed heeft op dit weblog- heeft het al besproken aan de hand van de feit is zinnen. Lees zijn boek Geschiedenis van het Nederlands in de twintigste eeuw.
Een zinnetje eruit wil ik u niet besparen, ook omwille van de duidelijkheid hier:
De verandering betreft het niet meer nodig zijn, of zelfs overbodig worden, of op den duur wellicht zelfs onmodgelijk worden, van een lidwoord bij feit, gevolg, oorzaak, enzovoort, als deze woorden vooraan staan in zinnen met een naamwoordelijk gezegde, waarin ze fungeren als predikaatsnomen. (p. 216)
Oef. Probleem met de zin van vrtnieuws.net is dat er nog of staat tussen is en dat. Is het dan ook nog een feit is zin? Maar het fenomeen is zich aan het verspreiden. Let maar op!

Advertenties

2 gedachtes over “Feit is

  1. “Probleem met de zin van vrtnieuws.net is dat er nog of staat tussen is en dat.”

    Is de ‘dat’ in deze zin geen betrekkelijk voornaamwoord dat verwijst naar de voorgaande zin, of iets wat daarin vermeld werd?
    Die ‘of’ moet daar staan omdat die nu eenmaal de indirecte vraag inleidt die op ‘(de) vraag is’ volgt.

    Ik denk wel dat de constructie ‘vraag is of’ tot dezelfde categorie behoort als ‘feit is dat’. De definitie is er alleszins op toepasbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s