Battle of the Passive

Het passief heeft een functie: het object komt vooraan in de zin, en krijgt zo meer nadruk. Het onderwerp staat dan wat verder naar achter. Prima. Hoe vorm je dat passief? Met worden. Maar ook met zijn! Op vrtnieuws.net lees ik dat een man is neergeschoten. Dan schakelt code rood in: variatie-alarm! Je kan ook zeggen een man werd neergeschoten.
De ANS (punt twee, onder voorbeeld (4)) beschrijft het gebruik van worden en zijn. Zijn geeft een resultaat (statisch passief), worden geeft een overgang (dynamisch passief). Bij zijn is de gedachte aan de uitvoerder minder aanwezig dan bij worden. Als bij worden de uitvoerder verzwegen is, dan is de gedachte aan die uitvoerder toch sterk aanwezig.
Dat is blijkbaar niet voor iedereen hetzelfde, zo bewijst het artikel van vrtnieuws.net.

Advertenties

2 gedachtes over “Battle of the Passive

  1. Freek van de Velde wist het volgende nog te melden:
    Volgens het thematisch principe / functioneel zinsperspectief / links-rechtsprincipe (er zijn verschillende benamingen in omloop) staat het bekende/onbelangrijke/thema/topic/… LINKS en de informatieve kern/belangrijke/rhema/comment… RECHTS (cf. ANS 1997:1235vv. voor dit idee dat afkomstig is van de Praagse linguïsten). Je zou dus kunnen argumenteren dat het passief dient om het object van de actieve zin uit het rhematische stuk te halen. Er zijn met andere woorden goede redenen om net het omgekeerde te beweren van wat je schrijft: “Het object komt vooraan in de zin, en krijgt zo minder nadruk.”
    Dankjewel !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s