Peter Burgensis

Enkele posts geleden had ik het al over het prepositio peter burgensis. Vandaag ontdekte ik er eentje in de metro. De Australische actrice is volgens ‘vrienden van’ gelukkiger dan ooit. Het voorzetsel is zo sterk verbonden met het linkerlid, dat het rechterlid kan weggelaten worden. Dit kon al voorspeld worden aan de hand van de zogenaamde bananenzinnen bananen houd ik niet van.

Advertenties

2 gedachtes over “Peter Burgensis

 1. Even wat meer over Prepositio Peter Burgensis:
  Uit het Indoeuropees hebben we een groep ‘echte’ voorzetsels geërfd. Die werden vooral gebruikt om duidelijkheid te scheppen bij het gebruik van naamvallen. Als de naamvallen dan afsterven, nemen de voorzetsels die functies over.
  In de middeleeuwen kon een voorzetsel ook gebruikt worden om een nabepaling uit te drukken: de man ‘met de kale kop’. Abstract: HOOFD Prep. BEPALING.
  Als het voorzetsel dan ook verbonden wordt met werkwoorden, wordt de band met het linkergedeelte veel sterker. Dat kan je merken aan het voorzetselvoorwerp. Het werkwoord en dat voorwerp kunnen niet ver van elkaar staan in een zin. Neem de proef op de som!
  Daarna begonnen de bananenzinnen zich te vormen, zodat de link met het rechtergedeelte heel zwak werd. Als laatste komen dan de prepositio peter burgensis.
  voorbeelden:
  de ex van.
  een poging tot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s