Er was eens ‘er’…

Bij een woningbrand in Schelle, in de provincie Antwerpen, zijn vier mensen bevangen door de rook en naar het ziekenhuis gebracht. (op vrtnieuws.net) Is er iets vreemds aan deze zin? Ja en nee. Het is ook prima mogelijk om na zijn het woordje er toe te voegen. Maar wanneer moet er nu er staan? In het voorgaande zinnetje lijkt het niet mogelijk er weg te laten. In de vrtnieuws.net zin blijkt hij wel weg te kunnen vallen. En volgens mij weet de ANS het ook niet echt!

Advertenties

3 gedachtes over “Er was eens ‘er’…

 1. gemaild door:
  Kathy
  aan mij
  Meer opties 18:58 (5 uren geleden)
  Jouw probleem met ‘er’ kan gedeeltelijk opgelost worden door de verschillende betekenissen van er. Soms betekend het ‘daar’. Bvb Er staat een koe. Dan kan je het meestal wel vervangen door ‘daar’ maar niet weglaten. Dit is het locatieve er.
  In sommige zinnen vervangt ‘er’ het onderwerp. Zoals in jouw zin ‘Wanneer moet ER nu er staan?’ Deze er neemt de plaats in van het onderwerp en kan dus niet weggelaten worden. Als het onderwerp op de tweede plaats in de zin komt en er voor het werkwoord geen ander zinsdeel staat, wordt ook ‘er’ ingevoerd. Bvb Er liepen twee honden in het park. Dit is het presentatief er.
  Tenslotte heb je vaak een ‘er’ in de zin als er een voorzetsel bij staat. Dus eigenlijk is die ‘er’ een deel van eraan, ervoor, … Bvb Je bent ER niet BIJ. Dit is het prepositioneel er.
  Een laatste betekenis van ‘er’ is kwantitatief er. Hier wordt er geschreven omdat naar een hoeveelheid van iets verwezen wordt. Bvb Hoeveel kinderen hebben ze? Ze hebben er een hele boel. (Ze hebben een heleboel kinderen.)
  Ik denk dat jouw VRT-zin … zijn (er) vier mensen bevangen… tot de eerste soort behoort. Dus een presentatief er. Vermits er een onderwerp in de zin staat, kan je het weglaten. Helemaal zeker ben ik niet, maar het lijkt me het meest logische.
  Trouwens, als ik niet mis ben, staat er wel iets in de ANS over het gebruik van ‘er’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s